søndag 11. mars 2018

En liten søndagsnovelle...

Dette er en novelle jeg skrev for en stund siden og er hentet fra min tredje novellesamling " Femte etasje". 
Dette er vel det man kan kalle en relasjonsnovelle og er også litt på siden av det jeg pleier å skrive...
God søndag:-)

Evige bånd
Den unge kvinnen sto i baugen på den lille fergen som fraktet henne fra fastlandet og ut til den lille øya. Kledd i en lyseblå sommerkjole med en hvit cardigan over skuldrene, kjente hun bølgene minske idet bryggen nærmet seg. Med et lite dunk traff den gummipolstrede fronten den massive betongklossen som var støpt i forlengelsen av sommervarme svaberg. Med et tomt blikk nikket hun til kapteinen som bekreftet avtalen om at han skulle hente henne en time seinere. Hun hoppet i land og enset ikke lenger motorduren som stadig ble svakere bak ryggen hennes, idet fergen tøffet ut igjen i skjærgården. Hun tok av seg tøyskoene som hadde skjult de nakne føttene hennes. Bar dem i hendene og begynte sakte å gå mot stien i enden av bryggen. Betongen var ennå lunken etter en lang dag i solsteken. Det sitret nervøst i kroppen hennes. Det var seks år siden sist hun hadde vært her. Likevel var lite forandret. De små røde og hvite sommerhusene møtte henne slik de hadde gjort sist hun var her. Lyden av barn som lekte på bryggene, med bøtter fulle av krabber og småfisk. Hodene deres bøyd over bryggekanten med håven i høyre hånd og et godt tak i fortøyningspålen med den venstre. Det var som tiden hadde stått stille. Som om øyeblikket hadde frosset.
Hun skulle ikke langt. Bare rundt det gamle fiskemottaket som lå på østsiden av øya. Ut på tuppen av naustet hvor de sammen hadde sittet hver kveld den sommeren. Hvor hun hadde lagt hodet på skulderen hans når de kikket utover det uendelige havet. Hvor hun hadde ligget med hodet i fanget hans. Hvor de hadde holdt hender og kysset. Hvor de hadde elsket nesten hver eneste kveld.
Det var der han hadde fridd til henne. Gått ned på kne med lyset fra alle St.Hansbålene blafrende i bakgrunnen. Fanget blikket hennes med krystallblå øyne som hadde fått henne til å skjelve innvendig. Hun visste at hun elsket ham. Det var en kjærlighet hun aldri før hadde kjent på, og en lidenskap som brant som bensin. Hvorfor lot hun det fare? Hva hadde stoppet henne?
Der. Der var stedet. Hun gjenkjente det med en gang. Det eneste som var forandret var benken som sto der. Hun satte seg ned på den. Kjente på følelsene som strømmet på. Blunket et par ganger slik at tårer ble presset ut som sevjen fra et bjørketre. Hun vendte blikket mot den lille kollen hvor hytten til besteforeldrene hans sto. Hun hadde aldri vært der inne, bare møtt ham i døren. Han luktet alltid saltvann fra håret, og den solbrune huden hans hadde en eim av solkrem.
En eldre, hvithåret mann kom gående mot henne, og hun tørket raskt tårene av det ildrøde kinnet. Han satte seg ned ved siden av henne og pustet tungt idet kroppen møtte benken.
«Hei,» sa han lavt.
«Hei,» svarte hun usikkert tilbake.
Det ble stille. Begge kikket tankefullt utover det sommerblå havet.
«Jeg sitter her på denne benken hver kveld, jeg.» Den eldre mannen gned seg i ansiktet med hånden, slik at den laget en tørr lyd mot skjeggstubbene hans.
«Det er barnebarnet mitt som har laget den.»
Hun snudde hodet mot mannen.
«Det er mitt beste minne om ham.» Han kikket utover det glitrende havet uten å vike blikket.
«Han døde av sykdom i fjor. Lykkelig og sterk helt til det siste. Full av håp, lengsel og livsglede. Det siste han bad meg gjøre, var å passe på denne benken. Den skulle være et minne om hans lykkeligste øyeblikk.»
Uten blygsel tok han hånden hennes og la den i den grovbarkede hånden sin. Hun kikket ned på de store blodårene som strakte seg fra knokene og videre opp forbi skjorteermene.
«Han bad meg holde utkikk, slik han selv alltid gjorde. Holde utkikk etter en pike som skulle komme.»
Tårene trillet som små perler nedover kinnene hennes.
Den eldre mannen vred sakte på hodet og traff øynene hennes med det samme varme blikket hun aldri hadde glemt.
«Han ventet på deg helt til det siste. Det var bare deg, ingen andre for ham. Du var hans største kjærlighet.»
Hun brast i gråt. Prøvde å si noe, men klarte det ikke.
«Ikke pin deg selv lenger. Du har gjort det rette, min kjære. Livet ditt ville vært fylt med sorg dersom du hadde valgt annerledes. Husk, han er med dere for alltid.»
Den eldre mannen la hendene sine på kinnene hennes, kysset henne på pannen og reiste seg. Han smilte svakt og vandret av gårde samme vei han kom fra.
Uroen hun hadde kjent i kroppen var forsvunnet, selv om tårene ennå ikke var borte.
Hun gikk ombord i fergen igjen, som førte henne bort fra øya for siste gang.
Hun fikk ikke sove den kvelden, så hun ble sittende og kikke på mannen sin som uvitende hadde sovnet på sofaen. Hun elsket ham, selv om hun også hadde elsket en annen. Idet hun gikk inn for å se til sønnen som lå og sov på rommet sitt, tenkte hun på den siste setningen den eldre mannen hadde sagt til henne:
«Husk, han er med dere for alltid.»
Hun bredte varsom dynen over sønnen.
«Dere,» hvisket hun til seg selv.
Med ett slo den fem år gamle sønnen øynene opp. Stirret på henne et par sekunder før han igjen forsvant inn i drømmenes verden. Det lille øyeblikket ga henne bekreftelsen hun hadde søkt. De krystallblå øynene hans hadde fått henne til å skjelve innvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar