onsdag 16. april 2014

Påskekrim, med det glitrende navnet funnet på av konkurransevinner Glenn Kjevik - Gunnar Olav Bjerkelie. En klar vinner:-)

* Vinner av konkurransen, hvor et bra novellenavn skulle kåres,ble foreslått av Mr. Glenn Kjevik, med det glitrende detektivnavnet Gunnar Olav Bjerkelie. Jeg har nå i en fart skrevet en aldri så liten påskekrim til ære for både Glenn og Gunnar Olav. Raskt satt sammen, men hadde jo kort deadline ift at påsken allerede er igang for mange:-)
Grattis Glenn. Velg deg ut ei bok du vil ha ( Men du må nok velge en av mine;-)


Påskekrim – Gunnar Olav Bjerkelie

Klokken var ti minutter på fire da mobilen til Gunnar O. Bjerkelie spilte skjebnesymfonien på lydnivå fire. Han kjente straks igjen nummeret, kikket på klokken og stønnet høyt. Han visste hva det gjaldt, eller fryktet i hvert fall hva det kunne handle om.
Tjuefem år i bransjen hadde gjort sitt til at intuisjonen og den sitrende følelsen av uro raskt gjorde seg gjeldende i den noe utrente kroppen. Han hadde flere ganger vurdert å ta av seg noen kilo, men det hadde blitt med tanken. For han likte å tenke. Det var det som var hans forse. Han var ingen lynrask etterforsker som løp etter forbryterne og vrengte armen bak ryggen deres, for så å lese opp rettighetene. Nei, han var mer den stillferdige og analytiske typen. Den som i fotballterminologien ikke spilte ballen på den første bevegelsen, men som heller ventet og så hva som skjedde i den neste. Han elsket detaljer og oppdaget ofte de små skjærene i sjøen, som de andre mer effektive etterforskerne overså. Han var nøyaktig, men samtidig kjent for å være omstendelig. De andre kollegene ble ofte irritert over at alt skulle ta så forbanna lang tid, når de selv for lengst hadde konkludert med sine fakta. Det var derfor han helst arbeidet alene. Ble igjen på åstedet når de andre forlot det.
Gunnar kikket på det blinkende displayet. Navnet til sjefen lyste mot ham.
-Bjerkelie… Han svarte med grumsete stemme.
- Gunnar? Det har skjedd et drap. Vi må ha en etterforsker ut med en gang. Fotfolket er allerede på stedet og sikrer spor, men noen må koordinere etterforskningen. Ingen andre er inne, tar du den?
Gunnar ristet på hodet. Sjefen kunne likegodt ha sagt rett ut at han var sistevalget. Han kikket igjen på klokken. Gremmet seg over at biffen som lå i plastposen ved siden av ham ville bli tørr og uspiselig. Nok en kveld på jobb, imens de andre koste seg med familiene sine.
-Er du der Gunnar? Jeg vet klokken er snart fire, men du har selv valgt dette yrket…  Gunnar kunne høre at sjefen satt i bilen og ville bli fort ferdig med samtalen
-Jaja, jeg er her. Måtte bare kaste biffen jeg hadde kjøpt i søpla først.  Det syrlige svaret hans skapte latter i andre enden.
-Bare bruk nå den vanlige tilmålte tiden. Du trenger jo ikke overnatte på åstedet, heller. Du blir oppringt og oppdatert av ansvarlig  på åstedet når du kommer deg i bilen. Kom deg av gårde, og prøv nå for guds skyld å være litt effektiv. Vi snakkes i morra… Det ble stille i den andre enden. Gunnar ristet nok en gang på hodet. Sakte frem og tilbake med øynene festet på den hvite veggen fremfor seg.
Det var slik det var blitt, tenkte Gunnar. Tilmålte tiden…. Det var da for fanken ikke en håndtverksjobb dette her. Det var jo et drap. Et menneske som hadde mistet livet. Han ville aldri ta lett på slike ting, selv om løsningen tilsynelatende skulle ligge enkelt foran nesa på dem. Nei, alle muligheter og scenarioer skulle sjekkes ut. Det var slik han var opplært og det var slik han arbeidet. De fikk heller kalle ham omstendelig og treg. Han skyldte ofrene å gjøre skikkelig jobb, og ikke la likene rulle fremfor seg som på fiskefabrikkens samlebånd.
Han dro på seg den brune skinnjakken og klappet seg på lommen for å kjenne at bilnøklene lå der de skulle. Han nikket til sentralborddamen i skranken da han forlot kontoret, holdt mobilen fremfor seg og ventet utålmodig på at det skulle ringe. Idet han vred om tenningen i bilen, spilte skjebnesymfonien igjen.
-Gunnar O. Bjerkelie her. Ja… Bare snakk, jeg er på vei. Han lyttet til en intens kvinnestemme som effektivt underrettet ham om situasjonen. En mann i sekstiårene var drept i sitt eget hjem. Sannsynligvis slått i hodet med en hard gjenstand.
-Ok, vi tar resten når jeg kommer. Pinnestruveien 89?
Han slang mobilen i passasjersetet og gikk direkte inn i dyp tankevirksomhet. På en måte så han frem til å gyve løs på en ny sak. Være leder av etterforskningen og skaffe seg et fortrinn foran de andre kollegene. For det var liten tvil om at det var prestisje i å lede og løse saker, selv om man selvsagt skulle samarbeide. Likevel var det den som skaffet de manglende brikkene som ble den store vinneren. Det var en god følelse og smake på sjefenes anerkjennende blikk, når man lukket sakspermen med en drapsmann bak lås og slå. Det var lenge siden sist nå. Han ledet sjeldent etterforskningene lenger. Andre ble til stadighet valgt foran ham. Det var nesten så han hadde begynt å tvile på sine ferdigheter…
Bilen ble parkert utenfor en staselig bolig i et strøk som luktet penger. De to store søylene, slike som man ser på amerikanske villaer på tv, gjorde inngangspartiet luksuriøst og innbydende. Den hvite og røde polititeipen som var surret rundt dem for å stenge publikum ute, var en skrikende motpol til det ellers gode inntrykket.  Gunnar O. Bjerkelien nikket til de uniformerte vaktene som sto på utsiden, sveipet øynene over de mange tilskuerne som hadde flokket seg utenfor huset, for så å hilse på de hvitkledde teknikerne med munnbind som møtte ham på innsiden av døren. Han håndhilste med den ene hånden og fikk et par blå tøysko i den andre, som han rutinert tredde over de sorte Eccoskoene. En kvinne, som han straks gjenkjente som stemmen i mobilen, ropte på ham. Hun ledet ham inn i stuen, hvor offeret satt fremoverbøyd med pannen lent mot et stort brunt eikebord. Han hadde et dypt kutt i bakhodet, hvor mørkt blod var i ferd med å størkne i det gråhvite håret. Bak på ryggen hadde blodet rent nedover nakken og deretter trukket inn i en blå Poloskjorte som nå lå klistret til huden. Armene hang slapt ned på teppet som utrolig nok var skånet for den røde kroppsvæsken. Gunnar sirkulerte rundt liket, samtidig som fotografen foreviget de minst minneverdige bildene i offerets liv.
-Slått i hodet med noe hardt. Kvinnen stilte seg bak sofaen og illustrerte slaget med hendene løftet over hodet.
-Kan tyde på det ja. Virker ikke som det har vært kamp av noe slag. Kan ha kommet helt plutselig bakfra… Gunnar var overrasket over hvordan han så fort lot det åpenbare forklare alt. Men det virket så enkelt, og ingenting tydet på noe annet.
-Hvem andre bor i huset? Var han alene hjemme? Gunnar kikket på politikvinnen som tok ned armene og fikk en bekymret rynke i pannen.
-Han er gift, men vi får ikke tak i kona. Vi har ringt både mobilen og til butikken hennes. Mobilen er slått av og kollegaen på butikken har ikke sett henne i dag. Vi jobber frenetisk med å finne henne.
-Hva slags butikk er det hun jobber i? Gunnar tok frem notatblokken fra innerlommen i jakken.
-Klesbutikk. Hun eier og driver den.
-Hva med barn? Har de noen barn?
-Vi holder på å sjekke det ut. Har satt folk på saken. Det må i så fall være voksne barn, tenker jeg. Den drepte er 67 år og tidligere direktør i et større revisorfirma. Pensjonerte seg for tre år siden. Kona er tre år yngre.
-Hvem fant ham? Gunnar noterte energisk i den lille blokken sin
-Nabokona… Var helt hysterisk da hun ringte. Hun fikk bange anelser da ingen åpnet døren da hun ringte på. Gikk inn og så direktøren nærmest bade i sitt eget blod. Gunnar kremtet. Kikket rundt seg for så å fange øynene til politikvinnen igjen.
-Hvor er drapsvåpenet?
-Vet ikke? Vi har ikke funnet det ennå. Kan se ut som om det er fjernet.
Gunnar dyttet notatblokken ned i jakkelommen og begynt å vandre rundt i huset. Med en penn løftet han på papirer og åpnet skuffer. Han gikk opp på soverommet og fant en oppredd dobbeltseng. På sengeteppet lå nyvasket tøy pent brettet i små bunker. Det var tydelig at det var ordensfolk som bodde her.
Han gikk ned i stuen igjen. Vinket til kvinnen som lå langflat på gulvet for å se etter spor under et skatoll.
-Jeg drar ned til kollegaen hennes på butikken. Vi må finne kona. Liker ikke at hun ikke dukker opp. Hold meg informert på mobilen, ok? Kvinnen nikket mot ham. Gunnar dro av seg tøyskoene og gikk ut på trappen. Han snudde seg igjen og ropte inn i huset.
-Hvor er nabokona som fant ham?
-Vi tok henne med til medisinsk undersøkelse. Hun var i sjokk. Jeg kan få henne ned på stasjonen etterpå.
Gunnar satte seg i bilen. Han forsto at dette kunne bli en lang kveld. Det var viktig å sanke sammen så mye informasjon som mulig nå i begynnelsen. Jo lenger tid det gikk, jo større muligheter hadde en eventuell gjerningsmann til å fjerne spor.
Det var lenge siden Gunnar hadde beveget seg inn i en butikk med kvinneklær, men han forsto raskt at dette var klesmerker av den mer eksklusive sorten. Han gikk mot en dame i tredveårene som sto ved en hylle og brettet sammen hvite silkebluser.
-Gunnar Olav Bjerkelien. Politiet. Han holdt legitimasjonskortet mot henne.
-Å herregud… Har dere funnet henne?  Jeg vet neimen ikke hva jeg skal gjøre… Om jeg skal stenge eller ikke. Jeg hørte mannen hennes var død. Rolf..
- Hvor godt kjenner du dem? Gunnar kikket på de vakre neglene hennes som intenst og nøyaktig brettet blusene imens hun snakket.
-Jeg kjenner ikke han så godt, men Lisa… Jeg har lært alt jeg kan om butikkfaget av henne… Jeg kan ikke fatte at hun ikke svarer på mobilen. Hun er jo alltid tilgjengelig.
-Har de noen barn sammen?
-Ja… Eller de har en sønn. Melvin… Men det er kun Lisa som har sporadisk kontakt med ham. Han er kriminell og driver med narkotika. Hun er så fortvilet og bekymret for ham. Gir ham penger bak ryggen til Rolf, mannen hennes. Han nekter å gi ham et øre.
-Har han truffet henne i det siste?
-Melvin er aldri i butikken. Han ringer henne bare, og så overfører hun penger. De kranglet sist de snakket. Hun sa det var nok nå. Ville ikke overføre mer. Jeg ville ikke lytte, men hun snakket høyt. Var strengere enn jeg noen gang har hørt henne. Gunnar kikket rundt seg i butikken. Den var strøken. Ikke et plagg lå og fløt. Han tenkte på sin egen leilighet hvor tøyet nærmest lå i svære hauger. Kanskje han burde ta seg sammen, rydde og brette litt tøy. Det var uten tvil triveligere når ting var på stell. En kunde kom inn i butikken og samtalen deres ble avbrutt. Han observerte kundeservicen hun serverte. Den var hyggelig, men samtidig en anelse overfladisk etter hans smak. I det samme ringte mobilen…

Ettermiddagssolen skinte lavt da en ung jogger svingte av grusveien og tok en avstikker mot de glaserte svabergene som bølget seg langs det krusete havet. Noe fanget oppmerksomheten hans.  Først jogget han nysgjerrig mot den lille avsatsen, for deretter å gå over i en usikker og nølende gange. Han kikket rundt seg, men så ingen andre mennesker. Han begynte å rope, kikket utover havet og ned i de ville strømmene som rev og slet under den bratte fjellknausen. En uro steg i kroppen hans. Tøyet som lå pent brettet sammen på toppen av det varme svaberget manglet en eier. Ingen andre var i området. Ingen svømte i vannet.

Funnet ute på svabergene var følelsesmessig makabert, selv for en garvet etterforsker. Da han hadde fått telefonen om hendelsen, hadde han kjørt rett ut og selv sett hva joggeren hadde funnet. På kanten av svaberget sto det et par sko. Ved siden av skoene lå en bukse og en bluse pent brettet sammen i en liten stabel. På toppen av blusen var et par briller og en klokke. Gunnar fikk straks en følelse hvem som var eieren av tøyet, men han måtte få en bekreftelse før han ville si det høyt. Før han overhodet noterte navnet på blokken. Han tok selv et par bilder av tøyet med mobilen før han satte kursen mot stasjonen igjen. Det var en snodig sak dette og han likte ikke utviklingen. Et eventuelt lik ville bli vanskelig å finne. Understrømningene i dette området var særdeles kraftige, og ting som havnet i vannet her ville kunne bli ført bort til det uendelige. Det var et område som ingen lokalkjente badet. Det var livsfarlig… Eller dødsfarlig var nok et mer korrekt ord…
Da han låste seg inn med nøkkelkortet ble han møtte av en mannlig kollega. Han informerte om at nabokona som hadde funnet direktøren, allerede satt i avhørsrommet og ventet.
-Hva med sønnen, Melvin? Har dere fått tak i ham? Gunnar snakket fort. Han var ivrig etter å komme i gang. Få snakket med flest mulig, raskest mulig.
-Han er på vei inn nå. En patrulje fant ham nede ved havna.
-Vet han noe? Gunnar kikket med håpefulle øyne ut i luften.
-Nei, vi har ikke sagt noe ennå.
-Bra… Gi beskjed når han kommer inn. Jeg vil snakke med han før noen andre forteller noe. Gunnar snudde seg rundt og gikk med raske steg mot avhørsrom A. Der inne ventet en blek nabokone.
-Vent litt Gunnar, jeg har noen opplysninger til deg. Kollegaen hastet etter ham.
-Ja? Gunnar snudde seg nysgjerrig tilbake.
-Vi har snakket med en annen nabo som forteller at det går rykter om at kvinnen i avhørsrommet hadde et forhold til den avdøde direktøren. Røsk litt opp i det du…
Gunnar nikket og fikk et uttrykk i ansiktet som vitnet om at tankene raste på innsiden av hodet. Han dro opp døren, nikket til kvinnen og satte seg bestemt foran henne.
Ti minutter senere var han ute igjen. Han satte seg ned ved pulten sin og begynte å notere.
-Du kjørte henne jammen meg hardt. Kollegaen som hadde bivånet seansen smilte mot ham.
-Ja, måtte det. Hun begynte å famle med en gang jeg nevnte utroskapet, og deretter bare raste det ut av henne. Hvordan ellers skulle hun ha kommet seg inn i huset? Det var jo ingen tegn til innbrudd, så det var liten tvil om at hun hadde låst seg inn. Ikke verst å få egen nøkkel…  Gunnars lepper dro seg ut i et lite smil.
-Hun forsto raskt at hun kunne bli mistenkt dersom hun jugde omkring det… Og så bekreftet hun også at tøyet på svaberget tilhørte kona. Da kan vi nok fastslå at kona ikke kommer tilbake.
-Hva tror du da? Tenker du det samme som meg? Kollegaen klødde seg på det lille fippskjegget han hadde på haken.
-Hva da? Hva tenker du? Gunnar fikk en grov rynke i pannen. En rynke som delte seg i to og dro seg ned mellom øyenbrynene.
-At kona har drept mannen og deretter kastet seg utfor klippene. Hun har nok oppdaget utroskapet… utroskap i den alderen må føles enormt svikefullt.
-Tanken har streifet meg ja, men det er altfor tidlig. Er sønnen kommet? Gunnar orket ikke høre flere teorier. Han ville ha fakta på bordet.
-Venter irritert i avhørsrom B. Kollegaen smilte oppgitt mot Gunnar, som straks reiste seg med notatblokk og penn i hånden.

-Gunnar Olav Bjerkelien. Han rakte frem hånden og tok et fast grep i den vasne lanken til sønnen.
-Hva i helvete har jeg gjort nå da? Har dere funnet et halvt gram hasj i leiligheten min eller?  De rødsprengte øynene til sønnen vitnet om lite søvn.
-Vet du hvem som eier dette tøyet her. Gunnar skjøv mobilen fremfor seg  på det lille respatexbordet som skilte dem.
-Sønnen grep uanfektet mobilen og kikket karslig mot displayet. Det tok lang tid før han svarte.
-Mamma… Det er brillene, klokken og tøyet til mamma. Brettet akkurat så nøye som hun alltid gjør det… Stemmen ble med ett mer skjelven.
-Hvorfor er det…?
Gunnar avbrøt ham.
-Vi har funnet din far drept… Slått i hodet med en stump gjenstand. Sønnen åpnet munnen i et måpende uttrykk. Gunnar fortsatte.
-Din mor… Det ser ut som om hun kan ha omkommet i havet. Vi fant tøyet hennes pent sammenbrettet med klippene oppe ved Kløvstrand…
-Men strømningene der… Ingen bader jo…
-Nei, ingen bader vanligvis der… Hvis ikke… Gunnar fullførte ikke setningen. Lot den henge som en mann i galgen.
-Den jævelen. Den drittsekken. Hun har ikke orket mer. Orket mer av hans dominerende og sjefende væremåte. Hun må ha drept ham og han fortjente det… Han var en psykopat… En pengegrisk gjerrig psykopat. Sønnens blikk gikk i svart. Fråden sto ut av en sammenkneppet munn og la seg som et slimete hvitt belegg i munnvikene.
Gunnar reiste seg. Likte ikke når folk ble utagerende. Han banken på døren og ble låst ut. Tankefull gikk han tilbake til kontoret sitt. Det så ut til å være en åpenbar sak dette, men det var noe som skurret. Ett eller annet skurret…
Da han forlot kontoret halv elleve på kvelden var det fremdeles med en følelse av å mangle en brikke. Han visste hva de andre ville si dagen etter. Det åpenbare var at kona hadde drept mannen og deretter avsluttet sitt eget liv Han ville få skryt for arbeidet, og sjefen ville klappe han på skulderen. Likevel var det ett eller annet som ikke stemte. En detalj han hadde sett som ikke klarte å plassere. En detalj som alle de andre ville bli irritert over at han dvelet med…
Da han nesten var fremme med boligen sin, vrengte han bilen inn i en busslomme og snudde. Han måtte gjøre en siste undersøkelse. Et siste avhør før han klarte å ta kvelden. Turen gikk til den kvinnelige butikkmedarbeideren…

Klokken var åtte da han morgenen etter satt sammen med etterforskningsteamet og redegjorde for saken. De nikket anerkjennende til arbeidet hans, og konklusjonen lå og svevde åpenlyst i luften. Han trengte ikke si det selv en gang. De andre ivret etter å vise sin genialitet og kløkt. Det var helt klart flere årsaker til at kona hadde drept sin mann. For det første var han utro med nabokona. For det andre var han en psykopat som var totalt dominerende. For det tredje så måtte kona i skjul dele ut penger til en sønn som hadde kommet skjevt ut. Direktøren var tydeligvis en hjerteløs mann som ikke var til å leve med. At hun deretter ikke klarte å leve med sine gjerninger var på en måte forståelig. Hun var ingen erfaren morder og ville garantert ha blitt avslørt og deretter sperret inne.
Gunnar nikket bekreftende til alt som ble spydd ut i rommet.
-Ja, alt tyder på det. Det er bare en liten ting…
Et kraftig samstemt stønn for gjennom rommet.
-La det nå ligge, Gunnar. Du har jo gjort en god jobb. Sjefen så med irritert blikk mot ham.
-Ja, det har jeg, men jeg vil gjøre den enda bedre. Jeg har nettopp plassert Melvin, sønnen til direktøren i avhørsrommet.  Han reiste seg og gikk mot døren.
-Jeg vil be dere alle gå inn i rommet ved siden av og følge med gjennom sladrespeilet. Uten å si mer forlot Gunnar rommet. De andre ristet på hodet og reiste seg motvillig.
-Jeg vil be deg kikke på tøyet vi fant på svaberget en gang til. Gunnar stirret intenst på sønnen, som vred seg i stolen da han tok imot fotografiet.
-Det er jo hennes tøy. Brillene, skoene klokken. Alt er hennes. Hva vil du egentlig? Har du sett hvor pertentlig hun bretter tøyet hjemme. Det ligger i akkurat slike bunker… Melvin kikket oppgitt mot Gunnar.
-Du har helt rett. Hun er fryktelig nøye. Hadde jeg bare hatt det slik hjemme hos meg. Gunnar smilte, og sønnen dro leppene ut i et mer avslappet uttrykk.
-Jeg snakket med kollegaen hennes i går kveld og hun bekreftet også at tøyet var hennes.
-Der ser du… Hun… Gunnar brøt inn.
-Visste du at din far var utro?
Sønnen rettet seg opp i stolen. Det virket nesten som om han ble glad over å høre det.
-Fy f… Dette beviser bare enda mer hvordan han var. Stakkars mamma… jeg forstår at hun…
-Du slet litt med ham selv også, gjorde du ikke. Gunnar avbrøt ham igjen.
-Han ville ikke gi deg penger, og det er noe du virkelig har behov for.
-Hvem har ikke…
-Du mer enn andre vil jeg tro, ettersom du stadig ringte din mor for å få mer… Men nå var det nok. Nå ville ikke hun heller gi deg mer… Og din far mente at en eventuell arv til deg ville ødelegge deg fullstendig med det livet du levde. Han var nok mer glad i deg enn du trodde. Ville bare ditt eget beste. Han fikk din mor til å forstå at de pengene hun gav deg bare rotet livet ditt enda mer til… Du var i ferd med å bli gjort arveløs, ikke sant? Brune små tenner kom til syne ettersom haken til sønnen falt et par centimeter nedover i et sjokkert uttrykk. Gunnar fortsatte.
-Dette var jo genialt tenkt, Melvin. Ta livet av din far, for så å skyve skylden over på din mor som ikke lenger kan gjøre rede for seg… Hele arven ville jo bli din. Du blir jo stinn av gryn!!  Det ble stille på avhørsrommet. Det var stille på rommet ved siden, av hvor fem kolleger fulgte intenst med på seansen.
-Men… Sønnen kikket blekt mot Gunnar.

-Din mor har drevet klesbutikk i hele sitt liv. Akkurat som du sier, så er hun utrolig pertentlig og nøye på hvordan hun bretter sitt tøy. Jeg har som sagt nettopp snakket med kollegaen hennes som hun har lært opp. Tøyet hennes på svaberget var nøye og flott brettet det, men det er ikke slik man bretter sammen bluser i butikk, min kjære venn. Din mor ville aldri ha brettet blusen sammen slik.  Det er slik jeg ville ha gjort det…. Eller rettere sagt du…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar